Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Elektronikingenjör är ett framtidsyrke

Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs stad. Här finns ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar och skolan tar varje år emot cirka 2000 studerande. För att utbilda sig till just elektronikingenjör krävs behörighet i form av gymnasieexamen eller motsvarande samt särskilda förkunskaper i svenska 2, matematik 2 och mekatronik 1 eller fysik 1.

De som söker våra utbildningar har olika bakgrund och ålder. Några kommer direkt från gymnasiet och andra har längre arbetslivserfarenhet eller annan utbildning. Om behörighetskraven inte uppfylls kan den studerande gå en preparandkurs för att ha möjlighet att bli behörig, förklarar Sofia Roosberg, utbildningsledare på Yrgo.

Praktiska LIA-utbildningar

De båda teknikutbildningarna är tvååriga och platsbundna till Göteborg. En stor del av utbildningen består av Lia, lärande i arbete, vilket är yrkeshögskolornas motsvarighet till praktik. Under Lia:n får de studerande praktisk erfarenhet och viktiga kontakter inför fortsatt arbetsliv.

Det är mycket vanligt att Lia leder till jobb efter examen och att som företag engagera sig i utbildningarna är därför ett bra sätt att locka till sig nya talanger och säkra kompetensen framåt, säger Sofia Roosberg.

Yrgo har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer som förutom att erbjuda de studerande praktikplatser även ingår i utbildningens ledningsgrupp.

Ledningsgruppen säkerställer att utbildningen håller en hög nivå och är relevant utifrån efterfrågad kompetens. Fler företag blir ständigt nya Lia-företag och samarbetspartners genom kontakt med Yrgo och har då möjlighet att påverka både utbildningarna och knyta viktiga kontakter med nya talanger, avslutar Sofia Roosberg.

Fakta Elektronikingenjör autonoma fordon

Som elektronikingenjör optimerar, testar och programmerar du de inbyggda system som styr automatiserade bilar och transporter. Under utbildningen lär du dig allt från programmering till digitalteknik och att arbeta i projektform.

Efter utbildningen kan du arbeta som elektronikingenjör, HW- och SW-utvecklare eller testingenjör.

En framtida arbetsgivare kan vara verksam inom elektronikkonstruktion, inbyggda system, fordonsindustri, verkstadsindustri, marin industri eller konsultbranschen med inriktning mot hårdvaru- och mjukvaruutveckling.

Läs mer och anmäl dig här.

Fakta om Elektronikingenjör inbyggda system

Som elektronikingenjör optimerar, testar och programmerar du de inbyggda system som styr exempelvis fordon, smarta prylar och medicinteknik. Under utbildningen lär du dig allt från programmering till digitalteknik och att arbeta i projektform.

Efter utbildningen kan du arbeta som elektronikingenjör, hårdvaruutvecklare eller testingenjör. Många som har läst denna utbildning går också vidare till högre, mer ansvarsfulla roller.

En framtida arbetsgivare kan vara verksam inom industriell automation, fordon, hälsovård, kommunikation, eldistribution eller fjärrvärme. Konsultbranschen kan även erbjuda varierande arbetsuppgifter i stora och små företag.

Läs mer och anmäl dig här.
__________________________________________________________________________________

Är ni intresserade av att bli LIA-företag kopplat till någon av utbildningarna för elektronikingenjörer? Kontakta då Yrgo enligt nedan.

Företag som vill veta mer/anmäla intresse för LIA-praktikplats:

Henrik Hallenberg, Lia-koordinator & lärare
E-post: [email protected]
Telefon: 070 – 269 13 73

Sofia Roosberg, Utbildningsledare
E-post: [email protected]
Telefon: 031 – 367 31 27

Om LIA: https://yrgo.se/studera-pa-yh/larande-i-arbete-lia-praktik/

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.