Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Sucess-story: Net Insight

I Smartare elektroniksystems Genomförbarhetsstudie 2020 beviljades företaget Net Insight finansiering till sitt projekt ”High-accuracy, GPS-independent Time Synchronization systems for 5G mobile and other critical networks and processes”. Ett projekt som nyligen genererade bolagets hittills största affär med Türk Telekom.

– Net Insight har sålt sin unika lösning för tidssynkronisering inom flera olika områden genom åren, men det var i diskussionerna med Türk Telekom vi insåg möjligheterna med lösningen och den stora potentialen inom 5G-marknaden, säger Per Lindgren, CTO och medgrundare till Net Insight.

Avtalet med Türk Telekom som är värt 220 miljoner innebär att Türk Telekom blir första stora referenskund för lösningen. De betalar även för en del av utvecklingen och hjälper aktivt till att marknadsföra lösningen dels mot marknaden, dels i teknikforum.

– Net Insight kommer att vidareutveckla sin befintliga produkt för att vara anpassad till 5G och klara att placeras nära mobilmaster. Den nya produkten kommer även vara mycket resurssnål vad gäller utrymme och kraft samt är optimerad för att kunna installeras i volym, fortsätter Per Lindgren.

Detta är en helt ny lösning som inte funnits på marknaden tidigare och som kan minska kostnaderna av 5G-utrullningar i många länder samt möjliggöra snabbare utrullningar framförallt till glesbygdsområden där man inte kan motivera en fullständig uppgradering av befintlig infrastruktur.

Net Insight har arbetat i mer än 20 år med att ta fram patent och utveckla innovativa lösningar inom industrin. De letar kontinuerligt efter sätt att visa och stärka denna kraft därav såg de en möjlighet att delta i Smartare elektroniksystems utlysning.

Fördelaktig finansiering genom Smartare elektroniksystem

Per Lindgren berättar att ansökningen om finansieringen hos Smartare elektroniksystem var ett bra sätt och en ny möjlighet att arbeta med ledande forskare inom akademin, i detta fall KTH, samt samarbeta med mobiloperatörer i Sverige för att verifiera produktkraven och bekräfta konkurrenskraften i lösningen. Vidare rekommenderar han andra att söka finansiering till sina projekt hos Smartare elektroniksystem.

– Att fördjupa redan existerande samarbeten och även kunna etablera nya, inklusive med Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova och Smartare elektroniksystem, var en av flera anledningar till vår ansökan. Som ett resultat har projektet lett till en ny och stark relation mellan Net Insight och forskningsverksamhet på KTH inom institutionen för kommunikationssystem, och etablerat en god relation med flera av de inblandade externa partnerna. Därtill har diskussionerna med flera av de parter som deltagit gett ytterligare diskussioner kring möjliga samarbeten, avslutar Per Lindgren.

Ramverket Smartare elektroniksystem inom Vinnova har givit kredibilitet till utvärderingarna och intervju-resultaten. Net Insight har även blivit inbjudna att presentera lösningen och resultaten på den stora synkmässan ITSF2021 i Brighton i år.

[Bild: Per Lindgren, CTO och medgrundare till Net Insight]

Läs projektbeskrivningen här.

Läs pressmeddelandet här.

Fakta om Net Insigt: Net Insight startades med visionen att videotrafik kommer dominera framtidens nätverk och insåg behovet av nya lösningar för att förbättra och förenkla möjligheterna att skicka stora mängder video över nätverk. Net Insights produkter används i de flesta stora live- och sport-events för att transportera innehållet tillbaka till produktionsplatser och till rättighetsinnehavare världen över. Det är en nyckelprodukt för att fans runt om i världen ska kunna uppleva sport och live-upplevelser året runt. Lösningarna inkluderar hårdvara som står på alla arenor, och alltmer nya mjukvara och molnlösningar för effektiv streaming av professionellt videoinnehåll. Bolaget ligger i teknikens framkant och sålde för 18 månaders sedan sin egenutvecklade molnbaserade live-streaminglösning till Amazon Prime och lanserar nu en unik synklösning för 5G och andra kritiska nätverk som signifikant kan dra ner kostnader för operatörers utrullningar.

Besök Net Insights hemsida.

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.