Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Innovativa medtech-företaget Realheart uppmärksammas

Realheart är ett av de spännande elektronikprojekt som vi varit med och finansierat. Idag skriver Teknikföretagen en intressant artikel om företaget och dess resa.

Det Västeråsbaserade medtech-företaget Realheart håller på att ta fram världens första konstgjorda fyrkammarhjärta, som enligt företaget ska imitera det riktiga hjärtat bättre än andra hjärtpumpar. – Vi finns för att rädda livet på miljontals människor, säger grundaren Azad Najar, vars kusin levde med hjärtproblem.

64 miljoner människor i världen lever med hjärtsvikt, då hjärtat inte orkar pumpa så mycket blod som kroppen behöver och cellerna därmed får för lite näring och syre. Samtidigt finns ett mycket begränsat antal donatorhjärtan för dem som får allvarlig hjärtsvikt och som behöver en transplantation. I Sverige utförs 60 transplantationer varje år, och av de ungefär 250 000 patienter som lever med hjärtsvikt dör 3 500 personer.

Idén med Realhearts konstgjorda fyrkammarhjärta är att det härmar det mänskliga hjärtats funktion. Ett hjärta består av fyra hålrum, två förmak upptill och två kamrar nedtill. Däremellan finns ett plan med klaffar, som kan röra sig, och det är den rörelsen som pumpar ut blod i kärlen.

Läs artikeln på Teknikföretagen

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.