Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Var finns pengarna? Hitta medel inom EU:s Horizon Europe

Det är inte bara i Sverige det finns utlysningar att söka stöd från. 2021 initierades EU:s största satsning hittills på vetenskaplig forskning när Horizon Europe startades upp. Men vad handlar initiativet om och hur fungerar det? Det är ämnet för workshopen EU-info som arrangeras den 21 januari i Stockholm av Impact Innovation-programmen Net Zero Industry och Metals & Minerals.

Horizon Europe är EU:s ramprogram för vetenskaplig forskning och innovation, och är efterföljare till Horizon 2020-programmet och de tidigare ramprogrammen för forskning och teknisk utveckling. När EU-kommissionen godkände planen för Horisont Europa höjdes också EU:s forskningsutgifter med 50 procent för åren 2021- 2027 vilket innebar en budget på ca 100 miljarder euro för sju år.

Programmet är uppdelat i tre pelare. Pelare 1 finansierar insatser inom vetenskaplig spetskompetens medan pelare 2 riktar sig mot tillämpad forskning och innovation på globala utmaningar. Tredje pelaren verkar för ett innovativt Europa.

– Horizon Europe är uppdelat i två perioder och nu 2025 påbörjas andra halvan av satsningen. För 2025 – 2027 finns ett arbetsprogram som publiceras i vår, men för att vara beredd när utlysningarna publiceras är det viktigt att forskare och industri redan nu börjar planera sina projekt, säger Cecilia Warrol, ansvarig för internationalisering inom Net Zero Industry.

Den 21 januari bjuder programmen Net Zero Industry tillsammans med Swedish Metals & Minerals in till en heldag där bland annat flera partnerskapsprogram presenteras. Vilka typer av utlysningar kan vi förvänta oss och hur kan svenska forskare och företag inom material och produktionsområdet förbereda nya projektidéer? Utöver presentationer kommer det ges erfarenhetsutbyte med forskare och företag som medverkat i Horisont Europa och såklart möjlighet att nätverka med andra.

– Vårt mål med dagen är att inspirera och bidra med kunskap till företag om hur de kan skapa samarbeten inom Europa. Konsortium tar tid att bygga upp och vi hoppas kunna inspirera fler till att jobba med dem frågorna, avslutar Cecilia Warrol.

Vill du vara med? Anmäl dig här.

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.