Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

2024 – Ett år av prövningar, framsteg och förstärkt forskningsfokus

Året har bjudit på prövningar, men också framgångar. Regeringens satsningar på forskning- och innovations-Sverige, och svenska företags innovationskraft ger oss goda skäl att vara optimistiska inför framtiden.

2024, som snart lider mot sitt slut, har varit ett år av både globala utmaningar och viktiga framsteg inom svensk elektronikindustri. Den geopolitiska osäkerheten, klimatkrisen och ökade cyberhot har påverkat både den globala ekonomin och industrins strategier. Och den maktkamp som råder mellan USA, Kina och EU påverkar såväl företagens strategiska riktning, som framtida utveckling. För att möta utmaningarna och hänga med i utvecklingen krävs forskning och innovation – där politiken spelar en avgörande roll i att skapa förutsättningar, både nationellt och på EU-nivå.

Trots alla utmaningar, som absolut kan kännas överväldigande, finns det mycket att vara optimistisk över. Regeringen har visat sitt engagemang för forskning och innovation genom att föreslå att öka de statliga anslagen med 1,5 miljarder för 2025, 2,5 miljarder för 2026, 4 miljarder för 2027 och 6,5 miljarder för 2028 – där särskilt fokus ligger på områden som digitalisering, halvledare, batterier och kvantteknik samt innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. En satsning som är avgörande för att vi ska kunna behålla och stärka vår position på den globala marknaden.

Om vi riktar blicken mot innovation har fem svenska företag har visat prov på ledande kompetens genom att bli utvalda till Natos program ”Diana” (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), som främjar teknologisk utveckling för säkerhet och försvar. Av 2 600 ansökningar har 74 bolag plockats ut, tillsammans med svenska APR Technologies AB, Blixt Tech, Dolprops, Kasi Technologies och Scaleout.

– Svenska företag är i världstoppen och sitter på viktig spetskompetens för försvarsinnovation och utveckling för globala samhällsutmaningar. Det sätter inte bara Sverige på den internationella kartan, utan bidrar med konkurrenskraft på den globala marknaden vilket är viktigt för oss som land. Det har på många sätt varit ett tufft år och det geopolitiska läget ger oss korta ledtider att växla upp och stärka vårt försvar, inte minst inom cybersäkerhet och att säkra värdekedjorna i vårt absoluta närområde. Därför är regeringens forsknings- och innovationsproposition mycket välkommen och visar tydligt att vi är på rätt väg. Det är viktigt att vi fortsätter på inslagen väg för att se ännu fler insatser för att stärka Sverige som land under kommande år, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.