Företaget Myvox Ultrasonic är start-up-teknikbolaget som tagit fram den elektroniska fladdermusen.
Den ”elektroniska fladdermusen” är egentligen en ultraljuds-3d-kamera. Tekniken kan beskrivas som miniatyriserade 3d-ultraljudslösningar för industrirobotar där en elektronisk ”fladdermus”, med pincettskänklar av ultraljud, ska hjälpa elektronikindustrin med avancerade arbetsmoment som annars kan vara mycket pillrigt, smått och svåråtkomligt.
Myvox styrbara ljudvågor har väckt intresse från bland andra ABB och Myvox vilket lett till att företaget har fått plats i ABBs tillväxthub Synerleap. I ett kontorslab har produktutvecklarna fäst ett litet kiselchip på en tredimensionell robotanordning, som långsamt rör sig fram och tillbaka framför en fast monterad ultraljudsmikrofon. Chippet är en MEMS- (mikroelektromekanisk) krets. På varje krets sitter 64 miniatyriserade högtalare, som var och en är cirka 300 mikrometer i diameter. Högtalarna ansluter till kretskortet via mikrometertunna trådar.
När högtalarna oscillerar skapas ett ultraljud, och ljudet från alla högtalarna styrs mot samma punkt. Här handlar det om att detektera reflektionen och testa lämpliga frekvenser.
Myvox bedriver produktutveckling för framtida produktion och försäljning av s.k. MEMS-baserade ultraljudssystem för användning inom en rad olika applikations-områden.
Tack vare Smartare Elektroniksystemprojektet har Myvox inlett ett samarbete med Mycronic, Veoneer och ShortLink för att utveckla en specialdesignad styrkrets.
MyVox teknik kan användas inom följande applikationsområden:
- Industriell automatisering och robotteknik
- Fordon
- Smarta hem
- Smart Touch Free Society (hälsa/sjukvård)
- Spel
- För konsumenter; XR/VR – Extended reality med blandad verklighet virtual reality
Under 2019 vann MyVox priset som ett av Sveriges 33 hetaste teknikbolag, listat av NyTeknik och Affärsvärlden.
Den 15 maj 2019 fick Myvox även ta emot Seal of Excellence-certifikat från Europeiska kommissionen.
Mer om Myvox finns att läsa på deras hemsida.
Företaget Acconeer står bakom den unika gestsensor-tekniken.
Den används huvudsakligen för avståndsmätning och tillåter gester att styra funktioner i olika applikationer. Med en banbrytande teknologi har Acconeer utvecklat en radarsensor som öppnar en ny värld för interaktion; en mikroradarsensor, med låg strömförbrukning, hög precision, liten storlek och hög robusthet är en 60 GHz robust och kostnadseffektiv sensor.
Acconeer kombinerar fördelen med låg strömförbrukning hos pulsade radarsystem med hög noggrannhet hos koherent radar, allt integrerat i en komponent med en yta på endast 28 mm2. Deras teknik är användbar i en rad mobila konsumentprodukter, från smartphones till wearables, men även inom områden såsom robotar, drönare, Internet of Things, sjukvård, fordonsindustri, industrirobotar samt säkerhets- och övervakningssystem.
Läs mer om Acconeers olika applikationsområden
Acconeers teknik når ut globalt genom samverkan
Genom samarbetsavtal eller försäljningsavtal når företagets produkter stora marknader som Amerika, Japan och Kina:
Under den i år nyligen genomförda CES-mässan 2021 (denna gång digitalt evenemang) visades de geststyrda hörlurarna som Acconeer tagit fram tillsammans med Imagemob AB och OSM Group. Enligt ett pressmeddelande bygger produkten på resultat från projektet inom Smartare Elektroniksystem som de har tillsammans.
Se hur tekniken fungerar i Acconeers demovideo