Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Möt några av våra senaste projekt

I höstas startade de sista projekten som fått finansiering via Smartare Elektroniksystem. Här möter du några av dem när vi frågade vad de hoppas uppnå med sitt arbete.


Projekt: Linjärisering för avancerad 5G och 6G: ett nytt ramverk för linjärisering

Vad handlar ert projekt om?
Vårt projekt fokuserar på att förbättra linjäriseringen i 5G och framåt för att hantera utmaningarna med stora bandbredder och hundratals antenner, vilket ökar algoritmisk komplexitet och effektkrav. En viktig innovation är att utveckla lastkänsliga effektförstärkare för att förenkla linjäriseringsalgoritmer genom att minska det ömsesidiga beroendet mellan förstärkarna. Projektet syftar också till att optimera signalbehandlingen holistiskt i system med flera antenner, vilket förbättrar prestandamätvärdena och minimerar komplexiteten och energiförbrukningen. Dessutom omfattar arbetet att testa dessa innovationer med hjälp av avancerade testbäddar för att validera hårdvara och algoritmer under realistiska förhållanden. Projektets resultat kommer att spridas genom patent, demonstrationer och andra kanaler för att maximera effekten.

Vad hoppas ni uppnå under projektets två år?
Under de två år som projektet pågår är målet att utveckla lösningar som hanterar linjäritetsutmaningar, vilket möjliggör utveckling av energieffektiva och högpresterande 5G-basstationer och antennenheter. Projektet kommer att fokusera på att öka TRL (Technology Readiness Level) från 3-4 till 5-6 genom att validera innovativa algoritmer och hårdvara i realistiska miljöer med hjälp av avancerade testbäddar. Det slutgiltiga målet är att stärka Ericssons internationella konkurrenskraft genom att leverera hållbara och kostnadseffektiva telekommunikationslösningar och stödja Sveriges ledarskap inom telekominnovation. Dessutom kommer projektet att identifiera lovande teknik för patentering, vilket bidrar till miljövänliga kommunikationsnät och hållbar utveckling.

– Sara Hesami, Ericsson


Projekt: Nytt paradigm för mm-våg högpresterande SMD-komponenter

Vad handlar ert projekt om?
NASCENT syftar till att demonstrera en ny och överlägsen generation av RF-komponenter för mm-vågor. Projektet kommer parallellt att utveckla en innovativ förpackningslösning samt design av aktiva komponenter för D-bandet. Om projektet lyckas kommer det att leverera kostnadseffektiva, högpresterande och lättintegrerade ytmonterade RF-komponenter som är långt bättre än vad som finns tillgängligt idag och som uppfyller behoven för framtida kommunikations- och sensorapplikationer.

Vad hoppas ni uppnå under projektets två år?
Med detta projekt hoppas vi att avsevärt kunna öka mognadsgraden för detta nya RF-komponentkoncept. Genom att utnyttja partnernas kompletterande expertis strävar vi efter att identifiera och lösa de viktigaste aspekterna på både förpacknings- och MMIC-fronten. En viktig leverans för projektet kommer att vara en demonstrator som bevisar den tekniska och kommersiella genomförbarheten av den föreslagna tekniken.

– Carlo Bencivenni, Gapwaves


Projekt: Ny THz-avbildning för förbättrad avsyning i industriella produktionsprocesser

Vad handlar ert projekt om?
Vårt forskningsprojekt genomförs i samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Karlskrona, NKT High-Voltage Cables AB, Karlskrona, och SafeRadar Research AB, Mölndal. I detta forskningsprojekt är vårt mål att utveckla ett THz FMCW SAR-system för analys av morfologi och ytkvalitet hos kraftkablar. För att uppnå detta mål bedriver vi forskning för att möjliggöra SAR-teknik för avbildning av kraftkablar i sub-THz-frekvensbandet. Observera att denna teknik också har stor potential i andra industriella tillämpningar.

Vad hoppas ni uppnå under projektets två år?
Vi vill förverkliga idén om ett THz FMCW SAR-system och bygga en systemprototyp som kan demonstreras i den operativa miljön i slutet av detta projekt. Forskningsresultaten från detta projekt kommer att användas av både NKT HV Cables AB och SafeRadar Research AB. Genom detta har BTH integrerat akademisk kunskap i industriell produktion. Vi har dock förstått att den aktuella utlysningen inom Smartare Elektroniksystem är den sista. Eftersom vårt mål i detta projekt är att färdigställa den systemprototyp som ska testas i industriell miljö (TRL 7-stadiet), är det av stor vikt att förstå om det finns ett lämpligt Vinnova-program, under vilket systemet kan färdigställas och användas i industriell driftsmiljö (TRL 9-stadiet) i framtiden.

– Vanja Lindberg, BTH


Projekt: IntelliCache: Intelligenta Cache System

Vad handlar ert projekt om?
IntelliCache-projektet sammanför ett konsortium bestående av ZeroPoint Technologies (ZeroPoint), ett Göteborgsbaserat SME som har etablerat ledarskap inom ultrasnabb minneskomprimering och ett forskarteam vid Chalmers tekniska högskola (CTH) erkänt för sitt banbrytande arbete inom datorarkitektur. Projektet kommer gemensamt att utveckla Cache-MX IP för att förbättra energieffektiviteten genom att tillämpa ZeroPoints unika komprimeringsteknologi på ett datorcacheminne som utvecklats vid CTH. Cacheminne är nyckeln till hög energieffektivitet när det gäller prestanda/watt. Projektet kommer att demonstrera en ny design för komprimerad cache som kan förbättra energieffektiviteten i datahallar avsevärt.

Vad hoppas vi uppnå under projektets 2 år
IntelliCache-projektet kommer att leverera ett fullständigt testat och verifierat IP-block kallat Cache-MX IP-block på en FPGA-plattform, vilket kommer att resultera i en fördubbling av cachekapaciteten. Platformen ska användas för att demonstrera teknologin till kunder och ska hjälpa att säkra minst en kund från serversegmentet.

– Angelos Arelakis, ZeroPoint


Projekt: Utveckling av transparenta elektriska ledare för transparenta solceller (DETRACON)

Vad handlar ert projekt om?
DETRACON handlar om utvecklingen av transparenta ledande material för solceller. Ledande material är en viktig del av solcellen och har stor påverkan på solcellseffektiviteten. Vanliga transparenta ledande material för solceller har en relativt energikrävande process och är baserad på dyra samt sällsynta jordartsmetaller.

DETRACON syftar till att ersätta dessa material med mer miljövänliga material och grönare processer ex: transparenta ledande material som tillverkas av tryckta elektroniska processer.

Vad hoppas ni uppnå under projektets två år?
Vår förhoppning är att kunna tillverka grönare solceller baserat på DETRACONS transparenta ledande material som kan konkurrera med konventionella solceller. Detta innebär att vi kan hjälpa solcellsindustrin att bli miljövänligare och möjliggöra kostnadseffektivare tillverkning av solceller.

– Ioannis (Yiannis) Petsagkourakis, RISE


Dessa projekt är några av våra sista, fler projekt kommer presenteras inom kort!

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.