Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Intressant projekt från en FoI-utlysning

Järnvägar är ett säkert transportmedel och antalet dödsfall bland järnvägsresenärer minskar stadigt. Ett problem som återstår att lösa är dock olyckor som sker vid järnvägsövergångarna.

Enbart i EU leder kollisioner mellan tåg och bil till cirka 1 500 dödsolyckor per år och orsakar dessutom stora materiella skador och trafikförseningar.

Att åtgärda problemet med planskilda korsningar är sällan ekonomiskt eller praktiskt möjligt. Ett alternativ är radarsensorer som övervakar korsningarna och kan varna annalkande tåg om det finns ett hinder på spåret. Det är också vad Vinnovaprojektet ”79 GHz UWB Imaging Radar Sensor” gått ut på.

Denso, Qamcom, Amparo och Acreo har tillsammans utvecklat en radar på 79 GHz som kan ge ner till 4 cm i avståndsupplösning.

24NT har tittat på installationen i Linköping och spelat in en filmsnutt som visar hur radarsystemet identifierar personer och fordon vid jänsvägsövergången. Om ni vill veta mer om detta, besök deras site och titta på filmen här.

 

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.