Prenumerera på tips och nyheter från Smartare Elektroniksystem

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stora elektronikdagen med SUMMIT

13 september, 2021

Så många som tiden tillåter är välkomna fysiskt till denna dag och resten av oss har möjligheten att delta interaktivt via länk. Först till kvarn att delta på plats! 

2021 – året då de osynliga möjliggörarna blev synliga. Bristen på halvledare har återigen visat på vårt beroende av omvärlden

ANMÄL DIG HÄR!

PROGRAM

Moderator: Maria Berghäll

09.00 Registrering och kaffe
09.30 Välkomna och introduktion 

09.45 – 12.00 Sverige och halvledarna
Stora företag berättar om hur deras produktion hotas pga. halvledarbristen. Vi redovisar en kartläggning över vart svenska företag finns och vad de gör. Framgångsrika företag från de större klustren presenterar, tex. Silex, Gapwaves och AlixLabs.

12.00 Lunch 

13.00 Projektpresentationer
Senaste resultaten från nyligen avslutade projekt.

14.00 – 15.15 Omvärldsbevakning (Presentationen hålls på engelska)
IDEA – International Distribution of Electronics Association presenterar den senaste statistiken för den Europeiska komponentmarknaden.

Europeisk elektronikframtid – presentation av 2021 års europeiska elektroniksstrategi ordförande Elisabeth Steimetz.

Svensk industristrategi och deltagande i IPCEI, Departementssekreterare, Näringsdepartementet, Magnus Rentzhog.

 

15.35 Strategiarbete för en ny agenda
Korta presentationer och interaktiv strategi-diskussion för att peka ut framtidens svenska spetsområden.

16.30 Avslutning

 

Mer information om halvledarbristen: Fordonsbranschen var en bransch som drabbades tidigt och hårt och genom sin storlek och betydelse för Sverige har bidragit starkt till ett medialt genomslag som gjort halvledarnas betydelse allmänt känt. Vad som dock fortfarande verkar saknas är politikernas förståelse för att halvledarna är en strategisk ”råvara” för i princip alla branscher inte minst omställningen för att klara klimatmålen. Beroendet för elektrifiering av fordon kanske är tydligt men all styrning och reglering av solpaneler, vindkraft och annan förnyelsebar energi är också beroende av halvledare. Sverige behöver vara med och bygga strategiska allianser för att ge svenska företag bästa möjliga förutsättningar för samarbeten med chiptillverkarnaDatorchip framställda med de minsta dimensionerna tillverkas idag inte i Sverige, men en del av den här dagen ska ägnas åt att visa att Sverige har verksamhet i nischer av området och att vi därmed också har mycket att bidra med. Ryktet om den svenska halvledartillverkningens död är betydligt överdrivet. 

Detaljer

Datum:
13 september, 2021
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:

Plats

Göteborg
Sverige

Håll dig uppdaterad!

Prenumerera på nyheter och uppdateringar från oss på Smartare Elektroniksystem. Vårt nyhetsbrev innehåller allt från tips på kommande event till nyheter från branschen.